Ram Baugh

 

The brief was to build a ‘House’ with non-air-conditioned spaces which was a major driving force for the family of 6 members. Being located within an extended family precinct, the house needed interactive spaces within and outside the house for gatherings, henceforth establishing connection between the interiors and the garden. A singular lawn area of minimum 300sq.mt. and multiple informal areas integrated with the house was important to the client.

The 720 sqm. Villa is set within a precinct where various houses are built belonging to the extended family, set outside the walled city where Mughal architecture and landscape flourished.

The dwelling with an ecological vision where the climate and clients brief translated into a ‘House’ authentic both in terms of context and workmanship with the material palette of sandstone and M.P. Teak providing sensual experiences.

The temperature change of a minimum 6 to 8 degrees could be found round the year. Various techniques like stack ventilation, double envelope to create insulation and natural protection of an existing Tamarind tree worked very well for us to gain the temperature difference in interiors which are non-air conditioned, with the green cover within and around the precinct providing a calm environment.

Private living space and dining area sits in between the informal green courts, creating a spatial relationship of in and out. A dialogue between the house and landscape being created using Mughal garden patterns. The stone Jali which are hand cut, created on site can be opened and closed for privacy and to keep the harsh sun out.

Every element within and outside the house, including landscape patterns is handcrafted on site with a focus on simplicity and function. The rainwater harvesting tank is being created, which is being used for cooking and daily needs round the year.

Drawings

 

Illustrations